Nieuwe tentoonstelling “Keukengerei” in bibliotheek Wolvega

Wolvega – Hoeveel tijd wordt er niet doorgebracht tussen potten en pannen, tussen flessen en messen, tussen ijston en magnetron, tussen kookboek en vaatdoek, bakplaat en de vaat.

In de vitrines in de bibliotheek staat een variëteit aan voorwerpen: strijkijzers uit verschillende perioden, koffiemolen en koffiepot, gortkoker en worststopper en de welbekende deegroller. De jaren zeventig met de opvallende kleur oranje is ook vertegenwoordigd.

De expositie is ingericht door de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. Tot januari 2020 is de tentoonstelling te zien in de Openbare Bibliotheek in Wolvega, tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
(Foto: Lenus van der Broek)

Posted in Verenigingsnieuws | Tagged , , | Leave a comment

Nieuwe expositie: Johannes Wardenier en de brandstofloze motor

JOHANNES WARDENIER en de brandstofloze motor

Is het waar dat Johannes Wardenier in 1934 een brandstofloze motor had uitgevonden? Is het waar dat wethouder Muurling de motor had zien draaien? Is het waar dat Philips belang bij de zaak had? Het is in elk geval waar, dat er binnen de gemeenteraad uitgebreid is gediscussieerd en geredetwist over uitspraken en optreden van de diverse leden, dat de gemeente een optie op landerijen in Wolvega had genomen en dat een kolossaal fabriekspand was ontworpen. Zeker is, dat de waarheid over de motor van Wardenier nog steeds niet aan het licht is gekomen.

De Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. richt een expositie over deze zaak in. Te zien zijn o.a. de blauwdrukken van de fabriek voor 13.000 arbeiders, verklaringen van boeren om hun land aan de gemeente te verkopen en de eisen die Wardenier over gesteldheid en onderhoud van het terrein stelde. Er liggen delen uit raadsverslagen en correspondentie van de Gemeente-architect over niet vast te stellen kosten, de brief van Burgemeester en Wethouders aan de Commissaris van de Koningin “dat ten gemeentehuize iets heel bijzonders is gebeurd en dat hij daarover niet meer kan zeggen doch dat men zich daarvoor tot hogere autoriteiten moet wenden.“ Ook aanwezig is een tekening van de motor en een afbeelding hoe die uiteindelijk had moeten worden, of, misschien wel geweest is …

Vanaf zaterdag 4 mei is de tentoonstelling in het Historisch InformatiePunt (HIP) in de Openbare Bibliotheek in Wolvega te bezichtigen, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Posted in Verenigingsnieuws | Leave a comment

Inloopavond gaat niet door

De Inloopavond van de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. op donderdag aanstaande (1 november) kan niet doorgaan. De openingstijden van de bibliotheek in Wolvega zijn per 1 oktober gewijzigd. Daarmee zijn de avondopenstellingen vervallen.

Degenen met een zeer dringende vraag of bijzondere vondst kunnen contact opnemen met de vereniging via DIT EMAIL ADRES.

Posted in Aktiviteiten, Verenigingsnieuws | Leave a comment