Nieuwe expositie in het HIP: “Van stof naar kledingstuk”

Zo veel meisjes leerden vroeger gedurende hun schooltijd naaien en ook patroontekenen. Ook talloze vrouwen leerden het op latere leeftijd, want kleren voor de kinderen waren zo duur. Of nog weer later, wanneer er meer tijd was, om eigen ideeën te kunnen gebruiken en om creatief bezig te zijn. Het lijkt voorbij. Tegen de huidige kledingprijzen is vrijwel niet op te werken.

Voor de jongeren die niet weten wat een tornmesje, biaisband of een willemientje is, is deze tentoonstelling, en óók voor de ouderen die zich weer eens willen herinneren dat het strijkijzer steeds te heet of te koud was, hoe moeilijk het was om een schouder te persen zonder valse plooien te krijgen, en die zich nog steeds afvragen waarom de rokspuit telkens weer andere lijnen op de stof aangaf.

De vitrines tonen een groot aantal voorwerpen die bij naaiwerk gebruikt werden en worden, een kleine selectie stoffen en enkele onderdelen uit cursussen patroontekenen.

De tentoonstelling is in het Historisch InformatiePunt (HIP) in de Openbare Bibliotheek in Wolvega, te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Posted in Verenigingsnieuws | Leave a comment

27 februari: Jaarvergadering en lezing “Anna van Hannover: van Londen naar Leeuwarden”

Woensdag 27 februari 2019
Jaarvergadering en lezing
in Zalencentrum De Rank, Wolvega

Aanvang om 19.15 uur met koffie of thee
De Jaarvergadering begint om 19.30 uur met aansluitend de lezing.
De agenda wordt vermeld in het Jaarverslag 2018, dat in januari verstuurd zal worden.

Lezing
ANNA VAN HANNOVER: VAN LONDEN NAAR LEEUWARDEN
door de heer B. Bilker

Deze lezing wordt gehouden door Bearn Bilker, bij uitstek kenner van de Oranjes, expert in Europese koningshuizen en gespecialiseerd in de vor­stenhuizen in Duitsland en Oostenrijk. Hij is voorzitter van de stichting Nassau en Friesland. Tevens is hij voorzitter van het bestuur van de Friestalige theatergroep Tryater.  Zijn politieke carrière begon hij als gemeenteraadslid en wethouder in Leeuwarden, waar hij als wethouder de vernieuwing van de Leeuwarder Vegelinbuurt bevorderd heeft. In 2001 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.

Anna van Hannover, de Engelse koningsdochter, trouwt in 1734 met de Friese stadhouder Willem IV. Hoe was dat mogelijk: een Engelse koningsdochter naar Leeuwarden. Werd haar leven met Willem IV en haar leven met de cultuur hier een succes?

Posted in Verenigingsnieuws | Leave a comment

Inloopavond gaat niet door

De Inloopavond van de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. op donderdag aanstaande (1 november) kan niet doorgaan. De openingstijden van de bibliotheek in Wolvega zijn per 1 oktober gewijzigd. Daarmee zijn de avondopenstellingen vervallen.

Degenen met een zeer dringende vraag of bijzondere vondst kunnen contact opnemen met de vereniging via DIT EMAIL ADRES.

Posted in Aktiviteiten, Verenigingsnieuws | Leave a comment