15 maart: Lezing: OVER DE WATERLINIE “STAD HOUDT STAND, 350 JAAR GRONINGENS ONTZET”

Woensdag 15 maart 2023 in Zalencentrum De Rank, Wolvega
LEZING OVER DE WATERLINIE “STAD HOUDT STAND, 350 JAAR GRONINGENS ONTZET”. HET RAMPJAAR VANUIT GRONINGS PERSPECTIEF
door de heer E. Knol

Egge Knol is conservator van het Groninger Museum voor Archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst(nijverheid). In de zomer van 1972 belegerde Bommen Berend de stad Groningen zes weken lang maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. In 1673 viel hij de Friese Waterlinie aan, tegelijkertijd op drie plaatsen in de Stellingwerven.

De organisatie verwacht veel bezoekers. Als u de lezing wilt bijwonen wordt u verzocht zich op te geven. Dit kan via info@friesewaterlinie.nl

Posted in Lezingen | Leave a comment

Wolter Nijholt koninklijk onderscheiden

Op woensdag avond reikte burgemeester André van de Nadort een Koninklijke onderscheiding uit aan Wolter Nijholt uit Wolvega. De uitreiking vond plaats in het archief van de Vereniging Historie Weststellingwerf (VHW). Wolter Nijholt (81 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Nijholt was ruim 33 jaar actief als vrijwilliger bij de brandweer. Dag en nacht stond hij paraat en zette hij zich vol toewijding in voor de veiligheid van de burgers van Weststellingwerf. In 2001 nam hij – met een eervolle vermelding – afscheid van de brandweer.

In 2003 trad hij toe tot het bestuur van de Vereniging Historie Weststellingwerf. Deze vereniging heeft als doel de kennis van de geschiedenis (en de gebouwen) van de gemeente Weststellingwerf te behouden en te vergroten. Voor deze vereniging verricht hij nog steeds veel werkzaamheden, van het bijhouden van het ledenbestand tot het beheer van alle (foto)materiaal.

Hij heeft zich ingezet voor het plaatsen van oorlogsherinneringen (keien) op locaties waar geallieerde vliegtuigen zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog en werkte mee aan een boekje met foto’s van deze gedenkplaatsen. Daarnaast verzorgt hij jaarlijks op 4 mei de bloemen bij de herdenkingssteen aan de Steenwijkerweg.

Na het overlijden van de penningmeester (en vriend van de heer Nijholt) van de stichting ‘Behoud Streekhistorie’ heeft de heer Nijholt het penningmeesterschap overgenomen (van 2005 tot 2016). Deze stichting heeft ervoor gezorgd dat er 3 prachtige boeken zijn uitgebracht over de inwoners van de dorpen Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Nijeholtpade.

Ook voor de bewoners van zorgcentrum BerkenStede in Wolvega is de heer Nijholt geen onbekende. BerkenStede heeft in 2015 tijdelijk een ruimte beschikbaar gesteld voor het archief van de Vereniging Historie Weststellingwerf. Sinds die tijd is de heer Nijholt daar regelmatig te vinden om hand- en spandiensten te verrichten voor de bewoners.
(Foto: Lenus van der Broek)

Posted in Verenigingsnieuws | Leave a comment