19 december: lezing “Vliegveld Havelte in de tweede wereldoorlog”

Woensdag 19 december 2018 in Zalencentrum De Rank, Wolvega
VLIEGVELD HAVELTE IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
door de heer J. Kootstra

Jelle Kootstra is schaapherder en loopt met zijn schaapskudde regelmatig over de restanten van het vliegveld. Daarbij vindt hij nog wel eens wat voor­werpen uit de tijd dat het vliegveld in de Tweede Wereldoorlog in gebruik was, genoeg om ze in een museum ten toon te stellen.

In 1942 werd door de Duitse bezetters een vliegveld aangelegd dat de naam “Nachtlandeplatz Steenwijk” kreeg. Het was de bedoeling daarvan­daan bommenwerpers die vanaf Engeland kwamen te onderscheppen. In de lezing wordt de geschiedenis van het vliegveld belicht.

Klik HIER voor meer informatie.

Posted in Verenigingsnieuws | Leave a comment

Nieuwe expositie “Gereedschappen” in het HIP

“Gereedschappen” vormen het onderwerp van de nieuwe expositie in het HIP.
Gereedschappen worden omschreven als “voorwerpen die door mensen voor een bepaald doel gebruikt worden. Het zijn hulpmiddelen om bewerkingen te kunnen uitvoeren die een mens (of dier) met zijn lichaam zelf niet of moeilijk kan uitvoeren” (Wikipedia). Ze zijn ons bekend, van vaders of grootvaders die met zaag, schaaf en hamer bezig waren, die met één oog dichtgeknepen de luchtbel in de waterpas in de gaten hielden en die dan ten slotte toch op hun duim sloegen. Er wordt een breed scala aan gereedschap getoond, o.a. een rijschaaf, een trekschaaf en een sponningschaaf. Er liggen steekpassers en krompassers, zwaaihaak en vaste haak en er ligt lijm die au-bain-marie verwarmd moest worden. Met een veldaambeeld werd op het land de zeis gescherpt, met haarspit, haarhamer en strekel. De oudste voorwerpen zijn een kantrechtbijl met smidsteken uit de 16e eeuw en een hamerbijl, omgebouwd tot disselhamer uit de 15e of 16e eeuw. Verder bestrijkt de collectie voornamelijk het midden van de 20e eeuw.

Deze tentoonstelling wordt verzorgd door de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. (VHW). Tot februari is de expositie te zien in de Openbare Bibliotheek in Wolvega, tijdens de openingstijden van de bibliotheek (sinds 1 oktober is er geen avondopenstelling meer).
Foto’s: Lenus van der Broek

Ike Naafs van VHW bezig met de inrichting

Posted in Verenigingsnieuws | Leave a comment

Inloopavond gaat niet door

De Inloopavond van de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. op donderdag aanstaande (1 november) kan niet doorgaan. De openingstijden van de bibliotheek in Wolvega zijn per 1 oktober gewijzigd. Daarmee zijn de avondopenstellingen vervallen.

Degenen met een zeer dringende vraag of bijzondere vondst kunnen contact opnemen met de vereniging via DIT EMAIL ADRES.

Posted in Aktiviteiten, Verenigingsnieuws | Leave a comment