Historisch Informatie Punt

WERKGROEP HIP
In Het Historisch Informatiepunt (HIP), ondergebracht in de Openbare Bibliotheek in Wolvega heeft de vereniging de mogelijkheid belangstellenden kennis te laten maken met informatie over Weststellingwerf op historisch, archeologisch en genealogisch gebied.

In het HIP is ondergebracht:
• alle informatie over de eigen streek voor zover de bibliotheek die in huis heeft
• een computer die kosteloos toegang biedt tot bepaalde digitale informatiebronnen die onder andere gericht zijn op genealogisch onderzoek, zoals Genlias, Drenlias, Tresoar
• informatie over cursussen en andere activiteiten op het historische vlak
• regelmatig wisselende kleine exposities over verschillende historische onderwerpen
• de presentatie van oud beeldmateriaal over Weststellingwerf en omstreken.

De inloopavonden in het HIP zijn toegankelijk voor iedereen die vragen en voorwerpen op historisch, genealogisch en archeologisch gebied heeft.

INLOOPAVOND HISTORISCH INFORMATIEPUNT
Van 19.00 tot 20.00 uur kunt u binnenlopen in de bibliotheek in Wolvega om uw archeologische vondst te laten determineren of om een vraag te stellen over de historie van het gebied van Weststellingwerf en omgeving. De aanwezige bestuursleden helpen u graag verder met uw vastgelopen genealogische onderzoek. Ook kunnen ze u wegwijs maken op de genealogische websites op internet. Of u nu een beginner bent of al ervaren op een van deze gebieden is niet van belang, u bent van harte welkom. Zie de kalender of activiteiten agenda voor de eerstvolgende datum.

Huidige expositie HIP:
Ouderwetse gezelschapsspelletjes

Spelletjes aan tafel” werden vroeger tijdens een regenachtige woensdagmiddag of in het weekend met de hele familie gespeeld. Het is uit de tijd, maar wat is er veel gespeeld en wat was er een keuze aan spelletjes.De nieuwe expositie in het HIP (Historisch Informatie Punt) toont iets van de veelheid en de variatie.

Ganzenbord dateert al uit de 16e eeuw, is waarschijnlijk vanuit Italië naar Frankrijk en Engeland gekomen en verscheen rond 1640 voor het eerst in Nederland. Het bestaat in veel uitvoeringen, maar de indeling met 63 velden is steeds dezelfde. De vakjes met de ganzen zijn altijd negen met zijn veelvouden en de veelvouden van negen minus vier. Mikado, het vlooienspel en blaasvoetbal als voorbeelden van behendigheidsspelletjes zijn in de vitrines te zien. Denkspelletjes -soms met een strategisch uitgangspunt- zijn vertegenwoordigd, zoals Halma, Pim-Pam-Pet en Het verkeer en ik. De naam Snip Snap Snor is waarschijnlijk niet meer bekend, maar het vervolg Memory des te meer. Monopoly werd en wordt zeer fanatiek gespeeld, waarbij ieder een eigen strategie heeft. De een koopt alles, de ander wacht tot de kans zich voordoet om Leidschestraat en Kalverstraat te kopen. Zijn alle straten verkocht, dan kan het handelen beginnen: “Wil jij deze straat van mij … dan wil ik die andere van jou samen met een x bedrag”. Na dit zogenaamde ruilen was er altijd een aantal spelers dat zich bekocht voelde. Monopoly kent een lange geschiedenis. In 1904 vroeg de Amerikaanse Elizabeth Magie patent aan op het bordspel The Landlord’s Game (Het Spel van de Huisbaas). Het werd door Parker Brothers, een spellenfabrikant afgewezen. Een zekere Charles Darrow uit de Verenigde Staten ontwikkelde in 1934 het spel dat wij nu als monopoly kennen op basis van The Landlord’s Game. De bedeltjes uit de armband van zijn vrouw gebruikte hij als speelstukken. In het oude monopolyspel werden dan ook o.a. een strijkijzertje en vingerhoedjes als pionnen gebruikt. Ook zijn spel werd in eerste instantie door Parker Brothers afgekeurd. In 1934 liet hij zelf 5000 spellen drukken. Die waren in de kortst mogelijke tijd verkocht. Een jaar later toonde Parker Brothers toch interesse. In het eerste jaar werden meer dan een miljoen exemplaren van het spel verkocht.Een boodschap die voor alle spelen en spelletjes geldt, is het overbekende: Mensch, erger je niet.

 

 

 

Comments are closed.