Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing: ONDER NUL (Fryslân ademt ‘iis en reedriden’)

11 december 2019, 20:00 - 22:00

Woensdag 11 december 2019 in Zalencentrum De Rank, Wolvega
ONDER NUL (Fryslân ademt ‘iis en reedriden’).
door de heer H. Bijlsma

Voor zijn pensionering was Hedman Bijlsma werkzaam bij zeventien ge­meenten en één waterschap: van leerling ambtenaar tot gemeentesecreta­ris, respectievelijk secretaris/directeur bij een waterschap. Naast die drukke werkkringen heeft hij altijd tijd ingeruimd voor zijn hobby ‘ijs en schaatsenrijden’, eerst en vooral als verzamelaar van boeken (ze noemen hem wel eens ‘de bibliothecaris van het ijs’). Later schreef hij di­verse boeken en werkte hij ook mee aan tijdschriften en andere uitgaven (via het schrijven van artikelen, maar ook met veel foto’s).

In de laatste vijftien tot twintig jaar heeft hij bijna 500 lezingen/presentaties verzorgd voor een veelheid van verenigingen. Spreker neemt ons (met zijn laptop en beamer) mee naar de wereld van ijs en schaatsenrijden. Nostalgische foto’s worden afgewisseld met heden­daagse plaatjes. Daarbij heeft hij vooral oog voor details, die laten zien dat het ijs- en wintervermaak onderdeel uitmaken van onze volkscultuur en geschiedenis.

De historie van hardrijderijen op de kortebaan komt aan de orde, maar ook de betekenis van de ijsclubs. We belanden ook op het echte buitenijs met verhalen over baanvegers, kistwerken, ijswegencentrales en toertochten. Ook de gevaren van het ijs komen expliciet aan de orde.
Tijdens deze avond wordt nadrukkelijk stilgestaan bij voorbeelden uit West­stellingwerf met bekende en minder prominente namen.

Gegevens

Datum:
11 december 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zalencentrum De Rank
Kerkstraat 49
Wolvega,
Telefoon:
0561-613054

Organisator

VHW
Telefoon:
0561-481392
E-mail:
info@historieweststellingwerf.nl
Website:
www.historieweststellingwerf.nl