Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GEANNULEERD!!! Lezing: DE WANDELENDE STEENBAKKERIJEN VAN DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID GEANNULEERD!!!

10 maart 2021, 19:45 - 22:00

GEANNULEERD ivm Corona!!!

Woensdag 10 maart 2021 in Zalencentrum De Rank, Wolvega
Lezing: DE WANDELENDE STEENBAKKERIJEN VAN DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID 
door de heer P. Gols

Na een aantal jaren docent te zijn geweest in het voortgezet onderwijs, volgden 30 jaar als onderwijs- en organisatieadviseur, manager en trainer in communicatietechnieken. Na zijn loopbaan is hij volop in historie en landschapskennis gedoken. Hij schrijft, doet onderzoek, geeft lezingen en verzorgt excursies in zijn woon- omgeving. Het zat er al vroeg in. Als jongetje reed hij op zijn fiets Amersfoort rond met het boekje in de hand ‘Zeven eeuwen Amersfoort’. Hij wilde zien, begrijpen en ervaren wat hij zag en wat het was geweest en ooit be tekende.

Zo’n 200 jaar geleden zag de latere schrijver Jacob van Lennep in het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid steenbakkerijen staan, waar op ambachtelijke manier bakstenen voor de koloniehuisjes werden gebakken. Leem en de brandstof turf werden ter plekke gewonnen. Sporen hiervan zijn tegenwoordig nog steeds terug te vinden in het landschap.

In Zorgvlied heeft in 2020 een bijzonder experiment plaats gehad. Een ‘primitieve’ steenbakkerij is nagebouwd en bakstenen werden gebakken. Veel oude kennis van het ambacht was er niet meer en we hebben het nodige zelf moeten uitproberen. Na een eerste mislukking, volgde een succesvolle stook.

Gegevens

Datum:
10 maart 2021
Tijd:
19:45 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zalencentrum De Rank
Kerkstraat 49
Wolvega,
Telefoon:
0561-613054

Organisator

VHW
Telefoon:
0561-481392
E-mail:
info@historieweststellingwerf.nl
Site:
www.historieweststellingwerf.nl