Nieuwe expositie “Gereedschappen” in het HIP

“Gereedschappen” vormen het onderwerp van de nieuwe expositie in het HIP.
Gereedschappen worden omschreven als “voorwerpen die door mensen voor een bepaald doel gebruikt worden. Het zijn hulpmiddelen om bewerkingen te kunnen uitvoeren die een mens (of dier) met zijn lichaam zelf niet of moeilijk kan uitvoeren” (Wikipedia). Ze zijn ons bekend, van vaders of grootvaders die met zaag, schaaf en hamer bezig waren, die met één oog dichtgeknepen de luchtbel in de waterpas in de gaten hielden en die dan ten slotte toch op hun duim sloegen. Er wordt een breed scala aan gereedschap getoond, o.a. een rijschaaf, een trekschaaf en een sponningschaaf. Er liggen steekpassers en krompassers, zwaaihaak en vaste haak en er ligt lijm die au-bain-marie verwarmd moest worden. Met een veldaambeeld werd op het land de zeis gescherpt, met haarspit, haarhamer en strekel. De oudste voorwerpen zijn een kantrechtbijl met smidsteken uit de 16e eeuw en een hamerbijl, omgebouwd tot disselhamer uit de 15e of 16e eeuw. Verder bestrijkt de collectie voornamelijk het midden van de 20e eeuw.

Deze tentoonstelling wordt verzorgd door de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. (VHW). Tot februari is de expositie te zien in de Openbare Bibliotheek in Wolvega, tijdens de openingstijden van de bibliotheek (sinds 1 oktober is er geen avondopenstelling meer).
Foto’s: Lenus van der Broek

Ike Naafs van VHW bezig met de inrichting

This entry was posted in Verenigingsnieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.