Nieuwe expositie in het HIP: De geschiedenis van molen ‘de Gooijer’

De geschiedenis van molen ‘de Gooijer’ wordt belicht tijdens de nieuwe expositie in het HIP in Wolvega.

Als watermolen gebouwd in 1775, zoals op de oorspronkelijke koningsspil vermeld stond, was hij een van zeven poldermolens aan De Lende achter Blesdijke die het peil van het water op het juiste niveau handhaafden. Door het afnemen van de vervening werden in 1834 twee van de drie molens in de veenderij van de fam. Veenstra te koop aangeboden. In 1835 verhuisde een daarvan naar Noordwolde, waar hij omgebouwd werd tot korenmolen, de tweede in het dorp. Economische omstandigheden en de aanwezigheid van de nieuwe molen ‘Windlust’ maakten de molen circa tachtig jaar later overbodig. Via aannemer-molenbouwer Lute Middendorp kwam hij in 1918 terug bij De Lende, weer als watermolen. In 1926 werd Geert Gooijer de molenaar. It Fryske Gea werd in 1941 eigenaar van de molen en het petgatengebied. Drie keer is in de loop der jaren groot onderhoud gepleegd. In 1991 werd de tot dan naamloze molen naar Geert Gooijer vernoemd. Het verhaal wordt met historische foto’s, kaarten en geschreven geschiedenis toegelicht.

De Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. heeft de expositie samengesteld, die van 17 juli tot oktober in de Openbare Bibliotheek in Wolvega tijdens de openingstijden van de bibliotheek te bezichtigen is.
(Foto’s: Lenus van der Broek)

Tip: Zaterdag 8 september is het Open Dag bij molen ‘de Gooijer’ bij de Blessebrug.

This entry was posted in Verenigingsnieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.